top of page

פורים

 

כַּיָּמִים, אֲשֶׁר-נָחוּ בָהֶם הַיְּהוּדִים מֵאֹיְבֵיהֶם,

וְהַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה,

וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב; לַעֲשׂוֹת אוֹתָם, יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה,

וּמִשְׁלֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ, וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיֹנִים

Maran.jpg

מהלכות החג

00248.jpg

הרב יצחק פנגר

200x147-MegilatEster.jpg

הרב אמנון יצחק

הרב זמיר כהן

hassidim2.jpg

נכנס יין  יצא סוד

300px-2_Mishloach_Manot.jpg
tzdaka.jpg
pourim.jpg
raashan.gif

המקור למצות פורים                                                       

אופיו של חג הפורים מתואר במגילה

הפעילות בחג מתחילה בבית - "משתה ושמחה", ממשיכה אל החברים - "משלוח מנות איש לרעהו", ולבסוף מופנית לאביונים - "מתנות לאביונים" שהם מחוץ לחוג מכריו של בעל השמחה. כך מגיעה השמחה אל כל האנשים

קריאה במגילה                                                       

כולם מחויבים לשמוע את המגילה, גברים וגם נשים. קוראים את המגילה פעמיים, בליל פורים וביום החג עצמו, מפני שבכל פעם שמוזכר במגילה קיום החג לדורות מדובר בימים: והימים האלה נזכרים ונעשים בכל דור ודור. בפורים אין אומרים הלל, מפני שקריאת המגילה  עצמה נחשבת כהלל. ראה חידושי הדב ש בנושא ארבעת ה"ממים"

 

משתה ושמחה

בגמרא נאמר "חייב אדם להשתכר בפורים עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי." מצוות המשתה, המקדשת את הנאת הגוף - סעודה ושתית יין - לא קיימת בחגים אחרים. המשתה מבטא את היפוך הגורל בסיפור פורים. היהודים היו אמורים להיות מושמדים, אך דווקא הם זכו בעליונות על אויביהם. הם צמו כדי לבטל את רוע הגזירה של המן, ולאחר שניצלו חגגו את המאורע בסעודה ובמשתה, שהם ההפך מצום ועינוי הנפש.

על פי פרשנות נוספת של חז"ל, נהוג להרבות בשתיית יין בפורים "מפני שכל הנסים שנעשו לישראל בימי אחשוורוש היו על ידי משתה" – הכוונה להמלכתה של אסתר ולביטול רוע גזירתו של המן.ראה חידושי הדב“ש בנושא שתיית היין.

             

משלוח מנות

מצוות משלוח המנות מדגישה את אחדות העם היהודי על אף שהוא מפוזר ברחבי העולם. היהודים מספקים זה לזה עזרה הדדית ומשתפים זה את זה בשמחתם.

המצווה, המחייבת גם עניים הנזקקים לצדקה בעצמם, מתייחסת למשלוח שתי מנות לאותו אדם, כאשר המילה "מנה" משמעה מאכל המוכן לאכילה מיידית, ללא בישול והכנה: בשר ודגים מבושלים, דברי מאפה, פירות, ממתקים, יין ושאר משקאות. צריך להקפיד על מנות המביעות כבוד למקבל. על פי ספר נחמיה, מטרתו של מנהג משלוח המנות היא מתן אוכל לאביונים, כדי לאפשר להם לערוך סעודה.

 

מתנות לאביונים

מצווה זו נועדה לגרום שהשמחה תקיף את כל העם – כולל אלה שיקשה עליהם לקיימה בשל מצבם. על פי ההלכה יש לתת לשני אביונים מתנות או סכום כסף שאפשר לקנות בו מנת מאכל.
על פי הרמב"ם, מתן מתנות לאביונים היא מצוות פורים החשובה ביותר: "מוטב להרבות במתנות לאביונים מאשר להרבות בסעודתו ובמשלוח מנות לרעיו, שאין שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות".

 

מסכות, תחפושות ותהלוכות

ההתחפשות בפורים איננה מוזכרת בפירוש במקורות. המנהג להתחפש בפורים החל במאה ה-13, הוא היה במקור מבוסס על מספר נושאים ממגילת אסתר: היפוך בגורל, הסתרת הזהות וחילופי זהויות שהולידו לצערנו בשנים האחרונות תופעות של הוללות וממש חילול שם שמים.

  

רעשנים

המקור לרעשן והמנהג של השמעת רעש, בכל פעם ששמו של המן מוזכר במהלך קריאת המגילה, קיים כבר לפחות 1000 שנים. על-פי עדויות מן המאה ה-11, נהגו לכתוב את שמו של המן על אבנים, ובכל פעם שהזכיר הקורא במגילה הזכיר את שם המן, היו משפשפים ומכים את האבנים זו בזו, כדי למחוק את שמו. בדומה לכך.

index_edited.jpg
bottom of page